Письмовий запит податківців: зміни

Вітаємо Вас!

Як і обіцяли, продовжуємо розгляд нововведень, запроваджених Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (надалі – Закон № 1914) від 30 листопада 2021 року.

Цього разу зупинимось на важливих змінах, що стосуються процедур податкового контролю.

Знаємо, що п. 73.3 ст. 73 розд. ІІ Податкового кодексу України надає контролюючим органам право звертатися до платників податків та інших суб’єктів інформаційних відносин із письмовим запитом про подання інформації (вичерпний перелік та підстави надання якої встановлено законом).

Отож, перелік підстав доповнено. Починаючи з 1 січня 2022 року, письмовий запит може бути надісланий контролюючим органом не лише по факту виявленого правопорушення, а й у разі встановлення факту, який може лише свідчити про порушення платником податків відповідного законодавства.

Що до відповідей на запити контролюючого органу, то згідно зі змінами, внесеними до того ж п. 73.3 ст. 73 розд. ІІ Податкового кодексу України, платник податків звільняється від обов’язку надання інформації та її документального підтвердження на запит контролюючого органу, якщо такі документи вже надавались такому контролюючому органу.

У такому разі платник податків має право надати контролюючому органу інформацію про дату та номер листа, якими раніше надавалася зазначена інформація та її документальне підтвердження.

Та, найважливіше, що залишилось, так це наслідки ненадання інформації на запит. А ними є поява підстави для проведення позапланової перевірки.

Тут стало простіше чи не так?

Знати права не менш важливо, ніж виконувати обов’язки. Особливо, коли мова йде про «стосунки» з контролюючими органами.

Тож, слідкуйте за нами, про всі зміни і не тільки, ми попередимо.

 

Ірина Овдійчук, помічник адвоката,
юрист Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»

Підписатись на Моніторинг