Трудові відносини під час воєнного стану

Вітаємо Вас!

Перебування держави в стані війни та діяльність працівників в умовах руйнування інфраструктури та порушення нормального порядку функціонування трудових відносин вимагають прийняття складних рішень не тільки на полі бою.

Так, 15 березня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», який діє протягом воєнного стану.

Як саме цей Закон змінює права працівників? Далі коротко про головне.

  1. Право роботодавця встановлювати випробувальний строк для будь-якої категорії працівників.
  2. Право роботодавця перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди. Таке право роботодавець може реалізувати виключно:

– для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій;

– з інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей.

  1. Право працівника звільнитись за власним бажанням без попередження роботодавця за 14 днів. Окрім осіб, які примусово залучені до суспільно-корисних робіт в умовах воєнного часу або залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.
  2. Додаткова підстава для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у зв’язку з ліквідацією підприємства, якщо така ліквідація викликана знищенням у результаті бойових дій усіх виробничих, організаційних або технічних потужностей або майна підприємства.
  3. Право роботодавця під час дії воєнного стану оформлювати розірвання трудового договору під час тимчасової непрацездатності працівника або під час знаходження його у відпустці. В такому випадку днем звільнення буде перший робочий день, що настає після закінчення періоду тимчасової втрати працездатності або перший робочий день після відпустки.

Як і раніше, не можна звільняти працівників, що знаходяться у відпустці у зв’язку з пологами та догляду за дитиною.

  1. Підвищені норми робочого часу, скасовується скорочений графік роботи напередодні святкових днів. Під час дії воєнного стану тривалість робочого часу не може перевищувати 60 годин, кількість вихідних може бути скорочена до одного.
  2. Право роботодавця зупиняти дію окремих положень колективних договорів.
  3. 8. Заробітна плата. Заробітна плата в період воєнного стану має виплачуватися на умовах, визначених трудовим договором. Неможливість вчасно виплатити заробітну плату через бойові дії не звільняє роботодавця від обов’язку виплатити заробітну плату. Водночас, строк виплати заробітної плати може бути відстрочений до моменту відновлення діяльності підприємства.
  4. Право працівника та роботодавця призупинити дію трудового договору. Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Варто зазначити, що відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Залишайтесь у безпеці та будьте в курсі правових новин разом з нами!

Ми працюємо та доступні для консультування. Варіанти зв’язку з нами Ви маєте.

Слава Україні!

Ірина Овдійчук, помічник адвоката,
юрист Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»