Законні підстави перебування іноземців в Україні в 2022 році

З введенням воєнного стану поїздки з туристичною метою зійшли нанівець, зате з іншими цілями громадяни інших держав, як і раніше, можуть в’їжджати в Україну.

Є і ті, кого, незважаючи на ситуацію, цікавить можливість не тільки відвідати нашу країну найближчим часом, але й влаштуватися в ній надовго. Причини в кожного різні, серед них і укладення шлюбу та працевлаштування.

Легалізація дає можливість іноземцям користуватися практично тими ж правами і свободами, а також нести такі самі обов’язки, як і громадяни України, – за винятками, передбаченими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Так, згідно з абз. 2 ч. 4 ст. 3 ЗУ «Про зайнятість населення» іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для працевлаштування на визначений строк, приймаються роботодавцями на роботу на підставі дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, виданого в порядку, визначеному цим Законом, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Оформлення документів, необхідних для отримання дозволу на використання праці іноземців,здійснює роботодавець, який запрошує на роботу іноземця. За отриманням послуги слід звернутися до Державного центру зайнятості з такими документи:

1) заява за формою, встановленою Кабінетом Міністрів України;

2) копії сторінок паспортного документа іноземця з особистими даними разом з перекладом на українську мову, засвідченим в установленому порядку;

3) кольорова фотокартка іноземця або особи без громадянства розміром 3,5 x 4,5 сантиметра;

4) копія проєкту трудового договору (контракту) або гіг-контракту з іноземцем, посвідчена роботодавцем.

Однак, зважайте на те, що цей перелік доповнюється в залежності від категорії іноземця, якого Ви працевлаштовуєте.

На загальних підставах приймаються на роботу іноземці, які мають посвідку на постійне проживання або набули статусу біженців, або мають статус закордонного українця, та іноземці в іноземних представництвах в Україні.

Проте, можна піти ще далі та задля легалізації в країні зайнятися питанням набуття (прийняття до) громадянства України. Законних підстав багато, а ми допоможемо Вам знайти потрібну.

Цікавий такий розвиток подій? Тоді звертайтесь за юридичною підтримкою.

Нашу роботу вже оцінив не один Клієнт, тож дозвольте і собі отримати задоволення від співпраці.

Ірина Овдійчук, помічник адвоката, юрист Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»