Відповідальність керівника підприємства за нехтування сигналом «повітряна тривога»

Вітаємо Вас!

На жаль, сигнал «Повітряна тривога» стала для всієї країни новою нормою і звичною практикою. Оскільки широкомасштабна війна вже триває майже пів року і до повітряної тривоги більшість звикла, почастішали випадки нехтуванням цим сигналом і все менше і менше людей сумлінно прямують в укриття у разі загрози ракетного удару.

Однак, яка відповідальність передбачена для, наприклад, керівника підприємства у разі нехтування сигналом «повітряна тривога»?

Це питання детально розглянули за посиланням.

Ключові тези такі:

  1. На цей час прямої норми, яка передбачає відповідальність за ігнорування повітряної тривоги ні для керівника, ні для його працівників або клієнтів немає. Саме тому законодавець планує ухвалити закон, який вводить відповідальність за таку дію/бездіяльність (законопроект №7546 від 11.07.2022). Однак, існують інші нормативно-правові акти, які можуть створити «незручності» за ігнорування сигналу «повітряної тривоги».
  2. У суб’єктах господарювання з чисельністю працюючих до 200 осіб призначаються особи з питань цивільного захисту за рахунок штатної чисельності суб’єкта господарювання (п. 4 ч. 2 ст. 20 КЦЗУ).
  3. Забезпечення безпеки у разі оголошення повітряної тривоги – це відповідальність не тільки підприємства (керівника та працівників), а й клієнтів закладу.
  4. Можемо виділити основні обов’язкові дії підприємства під час такого сигналу: мати систему оповіщення, евакуаційний план, мати у штаті відповідальну особу, регулярно проводити тренінги/семінари/навчання працівників і фіксувати це, мати план реагування.
  5. Керівника та/або відповідального працівника можна притягнути до кримінальної відповідальності за статтею «службова недбалість».

 

Як бачимо, кожен пункт якщо не викликав занепокоєння, то принаймні зацікавив. Поки Ви працюватимете, ми нанівець зведемо всі Ваші ризики залежно від специфіки господарської діяльності.

Бачите «віконце» у графіку? Швидко заповнюйте його розмовою з нами.

 

 

Менчак Ілля, юрист Адвокатської фірми «Єфімов та партнери»