Фіскальна логіка

Така ситуація: «приватний виконавець не може перерахувати стягнуті з боржника кошти безпосередньо стягувачу  на його банківський рахунок у США. Для вирішення поставленого завдання по отриманню для стягувача (довірителя) від приватного виконавця коштів, стягнутих з боржника, представник стягувача (повірений) має намір отримати їх у гривнях у безготівковій формі на свій банківський рахунок, а згодом при першій можливості передати їх стягувачу (довірителю)».

Ми ж знаємо, що «правильно» перерахувати валюту за межі України наразі через війну заборонено. Це якщо не вигадувати ті підстави, яких не існує (навчання, лікування…). Тож цілком логічною є поведінка стягувача і його повіреного в Україні: стягнути і перерахувати, коли кордон для валюти відкриють.

А от податківці тут винайшли таке «якщо виплачені за рішенням суду кошти отримано повіреним та не виконано умови договору доручення в частині передання коштів  довірителю, то такий дохід включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу повіреного як інший дохід та оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах». (ІПК від 28.09.2023 р. №3239/ІПК/99-00-24-03-03-06).

Ну правда ж «логічно»???

Oleksandr YEFIMOV

Senior Partner, Doctor of Philosophy in Law, associate professor, lawyer, member of the Scientific Advisory Council of the Supreme Court

Підписатись на Моніторинг

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *