Про тендери та вивіски на торговельних об’єктах

«Ты попадёшься. В любом случае. Это простая математика, всё как в Вегасе. В выигрыше всегда остаётся казино.» (із кінофільму «Catch Me If You Can»). Відразу згадала цей вислів, перечитуючи останні рішення Антимонопольного комітету України про накладення штрафів на суб’єктів господарювання.

А от ще один діалог із ще одного фільму («Bounty Hunters»):

« — Расскажите, что к чему в этих документах?

— Так, я купил статую у одного господина на частном аукционе в Лондоне, а он получил ее в наследство от дяди. Тот приобрел ее здесь, в лавке Цюриха, закрывшейся тридцать лет назад. Они купили статую в Дамаске, в пятидесятые годы.

— Лондон 2017-й, Цюрих 1983-й, Дамаск 1956-й. Как так вышло, что все документы напечатаны на одной машинке? На вашей!». Він якнайкраще характеризує події, пов’язані із тендерами.

Мали необачність 2 компанії завантажити тендерні пропозиції з однієї ІР адреси. Далі – ще більше: надані банківські гарантії, датовані одним днем та мають послідовну реєстраційною нумерацією, надсилались вони банком одним електронним файлом на одну адресу; з наданими довідками банку щодо відсутності у компаній заборгованості аналогічна історія; тендерні пропозиції завантажувались в один день із інтервалом в 1 хв.; а під час проведення ще одного аукціону  у складі своїх тендерних пропозицій однаково надали документи, які не вимагались умовами тендерної документації. Чи не забагато збігів?

Ці всі дії АМКУ розцінив як антиконкурентні узгоджені дії, які стосуються спотворення результатів торгів, і наклав штраф сукупно у розмірі більше 800 тис. грн. Та не єдиним штрафом закінчиться для цих компаній такі дії під час участі у процедурах закупівлі. На найближчі 3 роки (звісно, якщо не скасують рішення АМКУ) дорога до участі у тендерах закрита.

Питання змісту вивісок на різних торговельних об’єктах, а на аптеках особливо, не поступається за популярністю тендерам. «Аптека низьких цін», «Аптека низьких ц…», «Аптека низьких JJJ», «Аптека низьких …», «Аптека низьких АНЦ», «Низькі ціни», «Соціальна аптека», «Соціальний проект», «Копійка», «Фарма копійка», «Дитячі товари-дитячі ціни», «ОПТ ТОРГ», «Аптека склад» ­­­- звісно, кожному другому мешканцю Києва вони потрапляли на очі, а в кожного третього  в підсвідомості викликали посилене бажання відвідати саме цей заклад.

Київське обласне територіальне відділення АМКУ кваліфікує такі дії «винахідливих» бізнесменів поширенням суб’єктом господарювання неповних, неточних відомостей, зокрема внаслідок обраного способу їх викладення, замовчування окремих фактів чи нечіткості формулювань, що можуть вплинути на наміри споживачів щодо придбання товарів саме в цього суб’єкта господарювання. Поки суб’єктам господарювання надано лише рекомендації припините порушення. Але ж Ви знаєте, що це не позбавляє можливості накласти на них ще й штраф до 5% доходу за попередній рік, чи не так?

Сонячна погода так і вабить виходити частіше на вулицю, а ще й привід гарний – зайвий раз проаналізувати свою вивіску. Нічого не насторожує? Тоді уважно почитайте ще й сторінки Вашого сайту, готові поручитись за правдивість кожного слова?

Підписатись на Моніторинг

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *