Про відстоювання своїх прав та чому Ви, ймовірно, порушуєте законодавство

Вітаємо Вас!

Як би сумнівно не звучало, але Антимонопольний комітет України (АМКУ) не тільки штрафує суб’єктів господарювання, органи державної влади та органи місцевого самоврядування за дії/бездіяльність, які шкодять економічній та добросовісній конкуренції, але й надає їм відповідні рекомендації, виконання яких інколи не призводить до отримання штрафів.

Це відбувається у разі, якщо порушення не призвело до суттєвого обмеження чи спотворення конкуренції, не завдало значних збитків окремим особам чи суспільству та вжито відповідних заходів для усунення наслідків порушення.

Саме опубліковані органами АМКУ на сайті тексти таких документів дають інколи можливість суб’єктам господарювання виявити завчасно власні ж порушення або знайти альтернативу припинення незаконного діяння представників органів влади. І «свіжі» рекомендації вам у цьому допоможуть.

  • Міськрада затвердила Положення про оренду майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Куп’янська, яким було передбачено укладання договорів оренди комунального майна з суб’єктами господарювання комунальної форми власності без проведення конкурсу. Відділення АМКУ рекомендувало раді припинити порушення.
  • Селищній раді надано рекомендації стосовно припинення бездіяльності, яка полягає у незапровадженні конкурентних засад при здійсненні відбору виконавців земельних торгів із продажу права оренди земельних ділянок комунальної власності.
  • Держархів зобов’язано припинити дії, які полягають у стягненні плати за надання копій оцифрованих архівних документів у електронній формі на власні електронні носії користувачів по тарифу, як за створення (оцифрування) нових електронних копій документів.
  • Товариство виконало рекомендації органу АМКУ щодо припинення порушень, які полягали у поширенні на сайті терміну «клиника» та «клинико-диагностический» в той час, коли суб’єкт господарювання не є клінічним закладом. Варто наголосити, що останнім часом різні відділення АМКУ ретельно перевіряють приватні заклади, які надають стоматологічні та інші медичні послуги. Як показує практика, вони досить часто чи на вивісках, чи на сайтах безпідставно називають себе «клініками». А АМКУ ніщо не заважає накладати за це на них штрафи у розмірі до 5% доходу за попередній рік.
  • Виробники морозива чи їх маркетологи також не завжди слідкують за вимогами ДСТУ та етикетками свого виробу. Так, виробника зобов’язано припинити вказувати інформацію «КРЕМ-БРЮЛЕ», разом з посиланням на ДСТУ 4733:2007 або ДСТУ 4735:2007, в той час, коли до складу відповідного морозива не входить сироп «крем-брюле».

Перші 3 пункти вказують на те, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування також часто діють за рамками закону, а повернути їх у ці рамки можна не тільки через суд, але й шляхом подачі безкоштовно належно оформленої заяви до відповідного органу АМКУ. Останні пункти наштовхують на думку слідкувати за тим, як ви себе рекламуєте та позиціонуєте.

Зможете?

P.S. також із нашого Моніторингу дізнаєтесь чи підпадають транспортно-експедиторські послуги, що надаються замовнику-нерезиденту, під об’єкт оподаткування ПДВ; що може чекати на Вас при придбанні квартири, в якій і досі зареєстрований член сім’ї продавця; про особливості звільнення з підстави втрати довір`я тощо.

Наталія Брожко, юрист

Підписатись на Моніторинг