Хто відповідає за поширення недостовірної інформації в інтернеті?

Вітаю Вас!

Як часто Ви стикалися з тим, що про Вас, Вашу компанію чи компанію Ваших знайомих в інтернет-ресурсах поширювалася недостовірна інформація? Інколи просто дурниці, а інколи така, що загрожує Вашій діловій репутації. Гадаю, що  принаймні один такий випадок Ви точно згадаєте.

Хто ж несе відповідальність за такі «пустощі» в інтернеті, визначила Велика Палата Верховного Суду. Так, у постанові від 12.11.2019 у справі № 904/4494/18 зазначено, що належним відповідачем у разі поширення оспорюваної інформації в мережі Інтернет є автор відповідного інформаційного матеріалу та власник вебсайту, особи яких позивач повинен установити та зазначити в позовній заяві.

Якщо автор поширеної інформації невідомий або його особу та/чи місце проживання (місцезнаходження) неможливо встановити, а також коли інформація є анонімною і доступ до сайту – вільним, належним відповідачем є власник вебсайту, на якому розміщено зазначений інформаційний матеріал, оскільки саме він створив технологічну можливість та умови для поширення недостовірної інформації. Дані про власника вебсайту можуть бути витребувані відповідно до положень процесуального законодавства в адміністратора системи реєстрації та обліку доменних назв та адреси українського сегмента мережі Інтернет.

Таким чином, якщо наступного разу в мережі «гулятимуть» публікації з недостовірною інформацію від невідомих авторів, не слід думати, що знову немає кого притягнути до відповідальності, адже відповідачем буде власник вебсайту, на якому розміщено зазначений інформаційний матеріал, інформація про якого може бути витребувана.

Катерина Мудровська, помічник адвоката

Підписатись на Моніторинг