Карантин та процедура банкрутства

Запровадженні карантинні обмеження у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) в Україні вплинули ледь не на кожного з нас, а особливо негативного впливу зазнав бізнес. 

У зв’язку з тим, що велика кількість суб’єктів господарювання імовірно опиниться під загрозою банкрутства через економіко-соціальні наслідки оголошеної ВООЗ пандемії – законотворці дійшли до висновку, що необхідно передбачити компенсаторні механізми, які дозволять таким суб’єктам отримати час і можливість для відновлення платоспроможності.

Так, задля недопущення зловживань у сфері банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), Верховна Рада ухвалила в першому читанні Законопроєкт № 3322, яким пропонується на період дії карантину запровадити механізм, який дозволить вберегти від банкрутства підприємства, що з об’єктивних причин не можуть виконувати свої зобов’язання перед кредиторами.

Зазначеним Законопроєктом пропонується внести зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, якими передбачити можливість проведення зборів та комітету кредиторів дистанційно (у режимі відеоконференції та шляхом опитування) та продовження строків проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство.

Також, проєктом пропонується:

  • тимчасово на період дії карантину, та протягом 90 днів з дня його відміни не відкривати провадження у справах про банкрутство боржників – юридичних осіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, що виникли з 01 лютого 2020 року;
  • продовжується строк, у який боржник зобов’язаний звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі у разі, якщо задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов’язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності);
  • надається право комітету кредиторів та забезпеченим кредиторам (щодо майна, яке є предметом забезпечення) прийняти рішення про зупинення проведення аукціонів з продажу майна боржника;
  • зупиняється нарахування відсотків на зобов’язання боржника перед кредиторами, які реструктуризовані планом санації чи реструктуризації боргів боржника. Штрафні санкції за невиконання боржником таких зобов’язань не нараховуються. Прострочені зобов’язання, які передбачені планом санації чи реструктуризації боргів боржника, підлягають розстроченню на строк виконання плану санації чи реструктуризації боргів боржника.

Законопроєкт прийнятий за основу 13.05.2020 із скороченим строком підготовки, а тому найближчим часом чекаємо на його прийняття. Чи полегшить цей Законопроєкт життя суб’єктам господарювання, які потрапили в кризове становище, чи ні, чи лише призведе до надмірного збільшення строків процедур банкрутства – побачимо згодом.

Катерина Мудровська, помічник адвоката

Підписатись на Моніторинг

Замовити консультацію