Невпровадження системи НАССР: наслідки вже є

Вітаю Вас!

Ще зовсім нещодавно у нашому моніторингу ми писали, що у зв’язку з набранням чинності розділу VII Закону № 771/97-ВР від 20.09.2016, усі оператори ринку харчових продуктів мають впровадити систему НАССР на своїх підприємствах до 20.09.2019.

Варто нагадати, що впровадження системи НАССР є обов’язковим для усіх операторів ринку харчових продуктів, тобто усіх підприємств, які здійснюють господарську діяльність в харчовій галузі. Для усіх виробників харчової продукції, підприємств громадського харчування, торгових закладів; сільгоспвиробників сировини, причому як для великих агрофірм, так і невеликих фермерських господарств; виробників кормів, добрив, пестицидів; підприємств, які здійснюють виготовлення чистячих, дезінфікуючих засобів та устаткування; компаній, які займаються зберіганням, упаковкою, фасуванням готової продукції та інших компаній, діяльність яких тісно пов’язана з виробництвом продуктів харчування.

Однак, незважаючи на вимоги Закону та наші попередження, більшість операторів ринку віднеслися до цього легковажно, адже не чули, щоб когось притягували до відповідальності за невиконання  обов’язку стосовно впровадження на потужностях регулярних процедур, заснованих на принципах системи НАССР.

Та перші «тривожні дзвіночки» вже є. Так, у постанові Токмацького районного суду Запорізької області від 18.06.2020 у справі № 328/1126/20 органи Держпродспоживслужби звернулися до суду з метою притягнення оператора ринку до відповідальності, зокрема, за те, що оператором не розроблено постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – наказ про призначення робочої групи НАССР, реєстр законодавчих та нормативних вимог до продукції та виробництва, опис на кожен продукт чи групу, блок-схему технологічного процесу на кожен продукт або групу, її перевірка, аналіз та реєстр небезпечних факторів, ідентифікація небезпечних факторів, пов’язаних з кожним етапом виробництва, визначення контрольних критичних точок та критичних меж, встановлення процедури моніторингу, застосування коригувальних дій, здійснення перевірки процедур НАССР, для підтвердження їх ефективної роботи, що є порушенням ч. 3 статті 16622 КУпАП.

Звісно в цій справі оператору ринку пощастило. Адже через «халатність» працівників Держпродспоживслужби, остання пропустила строк, в межах якого може бути накладено стягнення, провадження у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 3 ст.16622 КУпАП, було закрите.

Однак, чи пощастить такому оператору наступного разу – сумніваюся.

Катерина Мудровська, помічник адвоката

Замовити нашу консультацію, в один клік.

Підписатись на Моніторинг