Чи справделиво?

Вітаю,

підписано Закон «Про внесення змін до Господарського кодексу України та Цивільного кодексу України щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами (позиками) у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19)» № 691-ІХ (проект № 3297), який Верховна Рада ухвалила 16 червня 2020 року (стор. 3 Моніторингу). Цей Закон захищає позичальників від нарахування штрафів і пені за кредитами в період карантину та у 30-денний строк після його завершення.

Проте у кредитного договору чи договору позики є дві сторони: окрім позичальника є ще й кредитор, у якого є свої зобов’язання. Наприклад, Ви позичили комусь гроші, а цей хтось узяв та й не сплатив вчасно. І Закон звільнив його від відповідальності за таке порушення. А у Вас трудовий колектив без зарплати, або сировина не оплачена і конвеєр став.

Тож перше запитання: чому Закон захищає лише боржника і не захищає кредитора?

А друге запитання також із серії справедливості та моралі: Як на Вашу думку, скільки боржників скористаються цим Законом недобросовісно??? Тобто скільки з них не сплатить борг не тому, що немає можливості, а тому що можна не платити?

І третє: уявіть себе на місці кредитора, якому боржник цілком правомірно не поверне борг найближчим часом. Є відчуття справедливості???

Замовити нашу консультацію, в один клік.

Олександр Єфімов,
Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду

Підписатись на Моніторинг