Захищаємось від недобросовісної конкуренції

Вітаємо Вас!

Якось до нас звернувся Клієнт з приводу поширення на prozorro.gov.ua його ж конкурентом неправдивої інформації на кшталт «продукція неякісна», «працівники некваліфіковані», «радимо не укладати з таким підприємством договір на закупівлю» і т.д. А для Клієнта з відомим брендом такі недобросовісні дії можуть значно шкодити його репутації. Нами була підготована вмотивована заява до Антимонопольного комітету України щодо акту недобросовісної конкуренції, і ось минулого тижня отримано попереднє подання, згідно з яким АМКУ має намір притягнути горе-конкурента до відповідальності за акт дискредитації суб’єкта господарювання та накласти штраф до 5% доходу (виручки) за попередній фінрік.

А ось інша ситуація. АМКУ вже наклав штраф на більш ніж 50 млн грн на газопостачальника, який на своєму сайті поширював неправдиві відомості (коротко):

  • з початку року товариство перемогло більше ніж в 90% тендерах ProZorro;
  • на відміну від товариства, яке на конкурсних торгах завжди вказує реальну вартість газу, деякі приватні постачальники, для того, щоб виграти тендер, спочатку демпінгують, занижують ціну, а потім підвищують.

А поширення такої інформації без здатності підтвердити кожне написане слово також є актом недобросовісної конкуренції.

Чергове попередження і одеському виробнику алкоголю. Йому рекомендовано не видавати за французькі свої напої, що виготовлені на території України та до їх складу не входять виноматеріали французького походження. Тобто теж застерегли від вчинення акту недобросовісної конкуренції.

Після таких «новин» починаєш зовсім інакше чути рекламу на радіо: «У нас працюють найкращі, на нашу думку, лікарі». «Наша думка» істотно знижує ризик конфлікту з АМКУ.

Подібна тенденція свідчить, що бізнес та споживачі поступово «відходять» від багаторічних судових розглядів щодо спростування неправдивої інформації, яка шкодить репутації. Та обирають ще один досить дієвий позасудовий спосіб захисту своїх прав – звертатись до АМКУ. Який і буде займатись доказуванням наявності порушення в діях певної особи, використовуючи свій спеціальний статус.

Що для цього потрібно? Написати вмотивовану заяву про вчинення порушення так, щоб в АМКУ не виникло і сумніву щодо наявності дійсного порушення Ваших прав. Зможете?

            Наталія Брожко, Партнер, адвокат