Карантинні обмеження

Вітаю Вас!

Карантинні правила ніхто ще не скасовував, оскільки епідемія коронавірусу, з огляду на динаміку зростання захворюваності, набирає обертів. Тому змінюються й відповідні правила дотримання карантинних обмежень.

Наприклад, два тижні тому Кабмін ввів у дію так званий «карантин вихідного дня», а також ряд інших обмежень.

Оскільки існують правила, то повинна існувати санкція за їх порушення.

Нагадаємо, що на початку епідемії до Кодексу України про адміністративні обмеження (КУпАП) була додана стаття 443, якою було встановлено відповідальність за порушення правил карантину, і штраф за таке порушення становить для громадян від 17 000 гривень до 34 000 гривень, та від 34 000 гривень до 170 000 гривень для посадових осіб. Тобто, досить значна сума.

Відповідальність наставала за порушення будь-яких правил карантину, включаючи перебування у громадських місцях без маски.

Однак, 21 листопада 2020 року вступив у дію Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким до ст. 443 КУпАП було додано другу частину наступного змісту:

«Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно – тягне за собою накладення штрафу від 170 до 255 гривень».

Тобто, з’явилась спеціальна норма, яка передбачає відповідальність саме за відсутність одягнутої маски в громадських приміщеннях та у транспорті.

Також, варто додати, що постанову про накладення штрафу за перебування без одягнутої маски можуть скласти на місці співробітники поліції або інспектори державної санітарно-епідеміологічної служби.

Це також одна з новел згаданого Закону, оскільки за ч. 1 ст. 443 КУпАП співробітники поліції або інспектори санітарно-епідеміологічної служби могли лише скласти протокол про адміністративне правопорушення, а вже місцевий суд уповноважений накладати відповідний штраф.

Але, це не означає, що поліцейські зможуть наліво і направо «роздавати» постанови особам, які не мають маски, або які, на їх думку, носять їх неправильно.

У випадку, якщо поліцейські побачать особу, наприклад, у громадському транспорті без маски, то вони зобов’язані повноцінно розглянути справу про адміністративне правопорушення  у порядку, визначеному ст. 279 КУпАП:

  • оголосити, яка справа підлягає розгляду;
  • встановити особу, що притягається до адмінвідповідальності;
  • роз’яснити права та обов’язки;
  • дослідити докази;
  • заслухати позиції учасників справи.

Таким чином, тільки після дотримання процедури розгляду справи та на підставі доказів на особу може бути накладено штраф за перебування у громадських місцях без одягнутої маски, оскільки саме на підставі доказів може бути встановлено наявність чи відсутність адміністративного правопорушення.

Тому знайте свої права та будьте здорові!

Менчак Ілля,
юрист Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»