Як Ви шкодите конкуренції

Вітаємо Вас!

Нещодавно мій колега висловив своє здивування з приводу підвищеної уваги органів Антимонопольного комітету України до представників бізнесу останніми роками. І, дійсно, якщо ще років 5 тому очікувати таку увагу було звичним хіба що для платників великих податків (і то не всім), то сьогодні починають задумуватись про добросовісну конкуренцію, навіть, ФОПи.

Почнемо з останніх новин. АМКУ прийняв рішення у другому блоці справ, які були розпочаті після масштабного дослідження молочної продукції. Загальна сума штрафів, які були накладені на шістьох виробників, перевищила 111,5 млн грн!

За результатами розслідування виявлено низку виробників, які виготовляли суміші з невідомими складниками та називали таку продукцію «маслом». Окремі ж бізнесмени вдавалися до заміни молочних жирів рослинними й у іншій продукції. Зокрема, АМКУ виявив невідповідність жирів у складі твердих сирів. Тобто знову справа про «немасло» і «несир».

І таких новин найближчим часом буде ще багато. Бо підприємці і далі продовжують:

  • перебільшувати свої «можливості» та досягнення в рекламі, на сайтах;
  • створювати суб’єкти господарювання, набувати у власність акції/частки, призначати керівництво суб’єктів господарювання, придбавати/одержувати в оренду, лізинг і т.д. активи у вигляді ЄМК або структурного підрозділу, перед тим не з’ясувавши, чи потрібен їм попередній дозвіл АМКУ на таку концентрацію;
  • брати участь у закупівлях шляхом формування тендерних пропозицій однією особою для кількох компаній;
  • легковажно використовувати ТМ, комерційні найменування, фірмові упаковки;
  • бездумно поширювати про своїх конкурентів неправдиву інформацію з метою зашкодити діловій репутації тощо.

А це все під особливою увагою АМКУ, якому не потрібно чекати затвердження річних планів перевірок, він має повноваження і з власної ініціативи перевірити, як Ви заробляєте гроші.

Тож прислухайтесь не тільки до маркетологів та менеджменту, а проводьте ще й юридичний аудит. Бо попередити порушення значно дешевше, ніж потім сплачувати штраф.

Наталія Брожко, адвокат Адвокатської фірми «Єфімов та партнери»