Відчуження корпоративних прав: що з податками?

Вітаємо Вас!

Відчуження корпоративних прав (наприклад, внаслідок відчуження часток у статутному капіталі ТОВ) є досить розповсюдженим. Сама ж процедура їх відчуження (продаж/дарування/спадкування тощо) не є надскладною, хоча може мати свої нюанси, які можуть вирішити лише компетентні у цьому питанні юристи.

Після успішного проведення державної реєстрації переходу права власності на частку у статутному капіталі у старого або нового власника (все залежить від виду відчуження) виникають податкові зобов’язання. Про них ми сьогодні і поговоримо.

Розглянемо податкові наслідки при купівлі-продажу частки ТОВ між фізичними особами.

Інвестиційний прибуток від продажу корпоративних прав є базою оподаткування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) (пп. 164.2.9 Податкового кодексу України). Ставка ПДФО у такій операції становить 18% плюс 1,5% військового збору (п. 167.1 ПКУ).

В свою чергу, інвестиційний прибуток – це дохід у вигляді позитивної різниці між доходом, отриманим платником податку від проведення операцій з цінними паперами з урахуванням курсової різниці, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, та витратами на придбання таких інвестиційних активів (пп. 14.1.811 ПКУ).

Тобто, оподаткуванню підлягає не дохід, отриманий від продажу частки у статутному капіталі, а позитивна різниця між його вартістю при продажу та вартістю при купівлі. У випадку якщо продавець (учасник товариства) був засновником ТОВ, то її вартістю буде номінальний розмір частки у статутному капіталі при створенні товариства. Негативна різниця є інвестиційним збитком.

Наприклад, якщо Особа 1 (резидент та єдиний засновник ТОВ) продає свою частку у СК Особі 2 (резиденту) за номінальною вартістю у 1 000 гривень, то інвестиційний прибуток становить нуль гривень і він не підлягає оподаткуванню. Також не підлягає оподаткуванню інвестиційний збиток. Однак, продавець все одно зобов’язаний відобразити таке відчуження у своїй річній податковій декларації (пп. 170.2.1ПКУ).

Податкові обов’язки при купівлі-продажу частки у статутному капіталі виникають у продавця.

Тепер розглянемо, які податкові зобов’язання виникають при даруванні/спадкуванні частки у статутному капіталі ТОВ для фізичних осіб.

Дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку і є базою оподаткування ПДФО (пп. 164.2.10 ПКУ).

Ставка ПДФО при даруванні/спадкуванні, зокрема, частки у СК для членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, рідні брати та сестри, баба та дід, онуки) становить нуль відсотків (пп. 174.2.1 ПКУ).

А у разі даруванні/спадкуванні частки всіма іншими фізичними особами ставка податку становить 5% + 1,5% військового збору (пп. 174.2.2 ПКУ). Якщо спадкоємець/обдарований є фізичною особою-нерезидентом, то ставка ПДФО є 18% + 1,5% військового збору (пп. 174.2.3 ПКУ).

На перший погляд, не членам сім’ї «вигідніше» дарувати частку ніж продавати, оскільки ставки податку менші. Однак, при даруванні/спадкуванні об’єктом оподаткування є оціночна вартість або ринкова вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена суб’єктом оціночної діяльності (оцінювачем) відповідно до законодавства та зазначеної у звіті про оцінку (абзац третій п. 174.8 ПКУ).

При даруванні частки СК у ТОВ, що становить 1 000 гривень (100% СК), обдарований не отримує 1 000 гривень і ця тисяча гривень не є вартістю компанії. Одна тисяча гривень, у даному випадку, це число, що характеризує числове вираження розміру частки учасника у ТОВ. Компанія зі статутним капіталом у 1 000 гривень може мати у власності велику кількість майна або багатомільйонні контракти, що впливають на її ринкову (реальну) вартість.

У випадку купівлі-продажу ринкову вартість частки визначають безпосередньо продавець та покупець, оскільки вони і є учасниками ринку та формально її закріплюють у договорі. А при даруванні частки, сторони не можуть встановити її ринкову вартість, оскільки дарування/спадкування – це не ринкові відносини.

Ринкову вартість подарованої/успадкованої частки ТОВ визначає оцінювач, і саме від цієї вартості обдарованому/спадкоємцю доведеться сплатити ПДФО і відобразити такий дохід у своїй річній податковій декларації. Саме у обдарованого/спадкоємця виникають податкові зобов’язання.

Виключення становлять особи, що отримали у спадок/подарунок корпоративні права від членів своєї сім’ї. У такому випадку у них не виникає обов’язку сплатити податки.

Насправді, ми не ставимо собі за мету повністю розкрити питання оподаткування відчуження корпоративних прав. Про це можна писати багатотомні підручники.

Головною метою є показати, наскільки комплексною та багатогранною є ця тема. Також, ми Вам рекомендуємо при виникненні такого роду питань попередньо проконсультуватись з кваліфікованими спеціалістами. Будьте впевнені, що ми завжди можемо надати Вам найкращий сервіс найвищої якості.

У праві як у медицині – профілактика завжди набагато ефективніша і дешевша, ніж лікування.

Менчак Ілля, юрист Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»

Підписатись на Моніторинг