Аліменти на дитину, яка продовжує навчання

Вітаємо Вас!

Стягнення аліментів на дитину у бажаному розмірі справа проблематична. Хоча сімейним кодексом визначена їх мінімальна сума (50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, що на сьогодні становить від 960 гривень), її мізерність видається очевидною.

З іншого боку, приємність для дитини полягає у тому, що відповідно до ч.1 ст.199 Сімейного кодексу України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Але для отримання від іншого з подружжя виплати у потрібному розмірі, по-перше, варто цей достатній розмір визначити і порахувати. Більше того, визначена сума має бути підкріплена доказами та має бути доведено, що такі витрати на дитину дійсно необхідні. По-друге, у іншого з подружжя повинна бути об’єктивна змога виплачувати аліменти і, знову ж таки, цю об’єктивну змогу потрібно продемонструвати, аргументувати і підкріпити доказами.

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 308/4214/18, в якій досліджував питання визначення розміру аліментів на дитину, яка продовжує навчання.

У цій справі позивачка зазначала, що навчається на першому курсі державного вищого навчального закладу на денному відділенні та заочно на третьому курсі коледжу культури і мистецтв, бібліотечний відділ. За навчання платить її мати 4 000,00 гривень за рік навчання.

Також зазначала, що вона не одружена, не працює, її утримує мати, а відповідач, її батько, аліменти не сплачує та добровільно надавати допомогу відмовляється, хоча має таку можливість.

Вказувала на те, що відповідач тривалий час успішно займається підприємницькою діяльністю та має у власності рухоме та нерухоме майно, зокрема два магазини, ігрову кімнату та продовольчий міні-маркет. При цьому відповідач нещодавно придбав своїй дочці електромобіль і відпочиває за кордоном.

З урахуванням зазначеного та уточнених позовних вимог, просила суд стягнути з відповідача на її користь аліменти на її утримання як повнолітньої дитини, що продовжує навчання, у розмірі 6 000 грн до закінчення нею навчання, та половину суми за навчання у коледжі, що становить 2 000 грн.

У постанові судді ВС нагадали, що Сімейним кодексом України передбачено принцип рівності прав та обов’язків батьків: брати участь у матеріальних витратах зобов’язані обоє з батьків, незалежно від того, з ким із них проживає дитина. При цьому при визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим із батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

При визначенні розміру аліментів мають бути враховані вартість навчання, вартість підручників, проїзду до навчального закладу, проживання за місцем його знаходження.

Також при визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим із батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

У справі, яка переглядається, судом установлено, що позивачка, яка є дочкою відповідача, на день звернення до суду не досягла 23 років, продовжувала навчання, не працювала, не була заміжньою. Навчання на денній формі позбавляє її можливості працевлаштуватися та одержувати певний дохід, у зв’язку з чим вона потребує матеріальної допомоги.

Суд апеляційної інстанції, постанову якого підтримав Верховний Суд, установивши, що дочка відповідача продовжує навчатися та у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги, а відповідач, який є працездатною особою, зобов’язаний та має можливість утримувати повнолітню дочку, дійшов правильного висновку про стягнення з відповідача аліментів на повнолітню дочку, яка продовжує навчання до досягнення нею 23-річного віку.

Тому не варто нехтувати правом отримувати аліменти від іншого з подружжя, навіть якщо Вашій дитині уже виповнилося 18 років, але вона потребує допомоги у зв’язку з навчанням. А ми Вам можемо у тому допомогти.

Маслов Богдан, юрист Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»