Встановлення вишки на території комунального підприємства

Питання: ми комунальне підприємство, підпорядковане міській владі. Рішенням сесії міської ради надано згоду на доступ до інфраструктури об’єкта незавершеного будівництва  ПрАТ «КИЇВСТАР» для встановлення вишки телекомунікаційних мереж. Укладено договір, в якому погоджено ціну на цю послугу.

Чи потрібно погоджувати договір та суму послуги (не оренда, а доступ) з міською радою (майно закріплене на праві господарського відання) та на які потреби ми маємо право витрачати кошти, отримані від цієї послуги?

Відповідь:

Комунальне комерційне підприємство (саме за яким і закріплюється майно на праві господарського відання) є різновидом комунального унітарного підприємства.

Згідно зі ст. 78 Господарського кодексу України (далі – ГКУ) комунальне унітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління.

Орган, до сфери управління якого входить комунальне унітарне підприємство, є представником власника – відповідної територіальної громади і виконує його функції у межах, визначених ГКУ та іншими законодавчими актами.

Особливості господарської діяльності комунальних унітарних підприємств визначаються відповідно до вимог, встановлених ГКУ щодо діяльності державних комерційних або казенних підприємств, а також інших вимог, передбачених законом.

А ось особливості господарської діяльності державних комерційних підприємств висвітлює ст. 75 ГКУ.

Так, основним плановим документом державного комерційного підприємства є фінансовий план, відповідно до якого підприємство отримує доходи і здійснює видатки, визначає обсяг та спрямування коштів для виконання своїх функцій протягом року відповідно до установчих документів.

Отже, стосовно напрямку витрачання цих коштів: саме Ваш фінансовий план та статут і показують, на що вони можуть бути витраченими.

Продовжуємо далі. Взагалі, комунальне підприємство є юридичною особою, тобто самостійним учасником цивільних (господарських) правовідносин.

Оскільки ніхто не відміняв принцип свободи договору, закріплений ст. 627 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) (згідно з якою відповідно до статті 6 ЦКУ сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог ЦКУ, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості), сторони визначають ціну договору за домовленістю.

В той же час, статут комунального підприємства може містити обмеження/додаткові вимоги до оформлення подібних правовідносин. Якщо їх там, а також в інших розпорядчих актах засновника немає, то й погоджувати умови договору не потрібно. В той же час, оскільки міськрада вирішує питання про надання доступу, то не виключено, що вона має й надалі погоджувати кожну дію комунального підприємства.

Проте слід звернути увагу ось на що.

Згідно з ч. 3 ст. 331 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) до завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

Цивільні правовідносини – різноманітні. Однак, своєю чергою, доцільно глибоко проаналізувати таку послугу як надання доступу, яка за своєю суттю може виявитись прихованою орендою.

Що взагалі таке оренда? За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк (ст. 759 ЦКУ). І це щось дуже схоже із описаними правовідносинами. Оскільки ті ж самі матеріали, обладнання чи інше майно, на якому має встановлюватись вишка, можуть бути об’єктом оренди. Ваше ж завдання переконатись на підставі статутних, бухгалтерських, розпорядчих документів, чи таке майно за своєю природою не підпадає під об’єкти, вказані в ст. 4 Закону України «Про оренду державного та комунального майна». Бо ж тоді надання доступу=оренда відбувається з порушенням вимог цього закону.

 

Наталія Брожко, Партнер, адвокат Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»