Передача майна новоствореним КНП

Опубліковано в експертно-правовій системі “Експертус: Головбух”  

Питання: наш КНП, Центр первинної медичної допомоги, включає в себе структурні підрозділи (АЗПСМ та ФАПи), які знаходяться в шести територіальних громадах. Нашим засновником є міська рада. У зв’язку з проведенням адміністративно-територіальної реформи в Україні територіальні громади  починають процес створення власних Центрів первинної медичної допомоги.  

Після надання згоди від міської ради ми повинні вилучити і передати структурні підрозділи разом із майном до новостворених КНП – Центрів первинної медичної допомоги. Майно, що знаходиться у нас на балансі та закріплене за матеріально відповідальними особами структурних підрозділів, поділяється на:

1)  майно, що було передане нам в оперативне управління на правах балансоутримувача (балансова залишкова вартість якого обліковується на субрахунку 42 «додатковий капітал»);

2) майно, придбане за кошти цільового фінансування, в т. ч. медичної субвенції (балансова залишкова вартість – обліковується на субрахунку 69  «доходах майбутніх періодів»);

3) майно, придбане за власні кошти від господарської діяльності – кошти, отримані від НСЗУ як плата за надані медичні послуги (балансова залишкова вартість якого обліковується на субрахунку 44  «нерозподілені прибутки»).

1.Чи зобов’язане наше підприємство безоплатно передавати майно, яке придбане за власні кошти від господарської діяльності (кошти, отримані від НСЗУ як плата за надані медичні послуги), якщо балансова залишкова вартість його обліковується на субрахунку 44  «нерозподілені прибутки»?

  1. Чи може КНП виокремити майно і передати все, за виключенням такого, що обліковується на субрахунку 44  «нерозподілені прибутки»?

 

Відповідь:

Згідно зі ст. 78 Господарського кодексу України (далі – ГКУ) комунальне унітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління. Особливості господарської діяльності комунальних унітарних підприємств визначаються відповідно до вимог, встановлених ГКУ щодо діяльності державних комерційних або казенних підприємств, а також інших вимог, передбачених законом.

Майно комунального унітарного підприємства перебуває у комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство).

Частиною 5 ст. 77 ГКУ визначено, що джерелами формування майна казенного підприємства є державне майно, передане підприємству відповідно до рішення про його створення; кошти та інше майно, одержані від реалізації продукції (робіт, послуг) підприємства; цільові кошти, виділені з Державного бюджету України; кредити банків; частина доходів підприємства, одержаних ним за результатами господарської діяльності, передбачена статутом; інші джерела, не заборонені законом.

Відповідні положення стосуються і КНП.

Тобто КНП  не є власником майна, придбаного за кошти, отримані від НЗСУ як плата за надані медичні послуги. І облік такого майна на тому чи іншому рахунку не змінює його дійсного власника – територіальної громади. За таких умов КНП повинне передати все майно відповідно до рішення компетентного органу місцевого самоврядування.

 Наталія Брожко, адвокат, Партнер Адвокатської фірми «Єфімов та партнери»