Військовий облік жінок: що слід врахувати роботодавцю

У грудні 2021 року наробив галасу наказ Міністерства оборони України №303, яким було оновлено перелік спеціальностей та професій, після одержання яких жінки беруться на облік військовозобов’язаних. Цей наказ набув чинності 17 грудня 2021 року.

Галасу він наробив, оскільки відповідно до нього майже всі жінки стали військовозобов’язаними і мають стати на військовий облік до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

До набуття чинності цього наказу, перелік становив лише 7 професій (медицина, зв’язок, картографія тощо). Зараз же, відповідно до нового наказу Міноборони, оновлений перелік становить понад 100 спеціальностей (юристи, бухгалтери і навіть ветеринари).

Однак, після «шуму» в соцмережах, Міністерство оборони вирішило доопрацювати цей перелік і внести відповідні зміни в сторону зменшення спеціальностей, які споріднені з військовими.

21 січня 2022 року Міністерство оборони України повідомило, що розробило нову редакцію наказу щодо взяття на військовий облік жінок і надіслало його на погодження до Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.

І, як результат, Міністерство оборони України видало наказ №35 від 07.02.2022 (вступив в силу 01 квітня 2022 року), яким було зменшено і конкретизовано перелік таких споріднених професій.

До переліку спеціальностей, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, увійшли:

  • Хімія, хімічні технології та інженерія, біологія;
  • Телекомунікації та радіотехніка;
  • Інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології;
  • Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка;
  • Науки про Землю, географія, фізика та астрономія;
  • Харчові технології, технологія виробництва і переробки продукції тваринництва;
  • Забезпечення військ, озброєння та військова техніка, технології легкої промисловості;
  • Фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза;
  • Стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;
  • Біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;
  • Ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна;
  • Облік і оподаткування, маркетинг, менеджмент, підприємництво, економіка, фінанси, банківська справа та страхування;
  • Видавництво та поліграфія;
  • Психологія, соціальна робота, соціальне забезпечення.

Також окремо варто зазначити, що відповідно до п. 4 Правил військового обліку призовників і військовозобов’язаних керівники та посадові особи органів підприємств, установ, організацій та нав-чальних закладів за, зокрема, прийняття на роботу призовників і військовозобов’язаних, які не перебувають на військовому обліку, несуть відповідальність згідно із законом, а саме згідно з ст. 2101 КУпАП.

Статтею 2101 КУпАП передбачена відповідальність у виді штрафу від 5100 до 8500 гривень. Суб’єктом даного правопорушення є керівник, який прийняв на роботу військовозобов’язану, яка не перебуває на військовому обліку.

Чіткого строку, протягом якого жінка, яка має споріднену професію, зобов’язана стати на облік немає, однак враховуючи війну та воєнний стан, ми би рекомендували з цим питанням не затягувати та стати на військовий облік.

Слава Україні!

Перемога за нами!

Менчак Ілля,

юрист Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»