Не можна боятися виконувати Закон

Вітаю,

є такий Закон № 2129, яким внесено «воєнні» норми права до Закону України «Про виконавче провадження» (стор4 Моніторинга). Однією з таких норм є зупинення виконавчих дій на період війни в частині звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника.

Звісно, що правослухняним громадянам України, якими однозначно та без сумніву є бухгалтери, треба чітко розуміти механізм виконання цієї норми. А Закон № 2129 такого механізму не містить сам і не надає такі повноваження будь-яким органам державної влади. Тобто норма права є, а як її виконувати ніби то не зрозуміло.

У цьому випадку слід нагадати, що норма права – це правило поведінки, яке встановлюється державою, яка своєю чергою підтримує його дію та виконання усіма причетними. А причетними до нього є виконавець, бухгалтер, який нараховує зарплату, боржник та стягувач. І усі вони мають вказане правило виконати. Продовжувати стягувати означає порушувати Закон № 2129.

Звісно, що виконавець може скласти постанову про зупинення виконавчих дій щодо звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника відповідно до Закону № 2129, та це не є необхідним, оскільки така постанова буде просто дублювати вказаний Закон без будь-якого впливу чи наслідків щодо обов’язку його виконання.

Тож набираємося сміливості і просто виконуємо Закон № 2129 саме так, як в ньому написано. І не чекаємо згоди виконавця у будь-якій формі.

Військові експерти кажуть, що одна з причин ефективності ЗСУ – це прийняття самостійних та ефективних рішень командирами нижнього та середнього рівня. То чому би й бухгалтерам не почати просто виконувати закон, а не чекати «дозволу» від виконавця чи роз’яснення від Мінюсту?

Щодо оплати наших послуг не переймайтеся: МИ НЕ МОЖЕМО НЕ ДОМОВИТИСЯ!!! Тим більше у цей час.

Замовте нашу консультацію в один клік. Вам сподобається, як ми консультуємо.

Олександр Єфімов,
Керівний Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду

Підписатись на Моніторинг