Податкові зміни

Боротьба України продовжується, змінюється і юридична реальність. Нові правові реформи потрібні і правильні, але з огляду на брак часу і необхідність миттєвої реакції на події, не усі «воєнні» нормативно-правові акти народились на світ допрацьованими. Прикладом можна назвати Закон № 2120, яким, серед іншого, вводилась третя група платників єдиного податку із ставкою 2 %.  Для цієї групи виникали питання щодо розрахунку доходу, реєстрації платником ПДВ, необхідності їх контрагентам виписувати податкові накладні для операції з такими платниками ЄП та інше.

Заповнити прогалини, а також іншим чином спростити життя українцям покликаний законопроєкт № 7190. Документ ще не набув чинності, але його уже прийнято і направлено на підпис Президенту, який сам просив законопроєкт підтримати. Тому введення його в дію – це питання часу.

Серед останніх правових змін законопроєкт № 7190 звернув на себе, мабуть, найбільше уваги, і ми хотіли б Вам коротко про нього розповісти у передмові та у самому Моніторингу.

Отже, зміни такі:

Для нової третьої групи законом тепер прямо закріплено, як повинен розраховуватись дохід для сплати єдиного податку у відповідності до статті 292 глави 1 розділу XIV Кодексу, тобто за касовим методом (п.292.6 ПКУ).

Крім цього, на час дії воєнного стану «нову» третю групу платників єдиного податку звільнили від обов’язку нарахування та сплати ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з податку на додану вартість.

На період дії воєнного стану звільняються від ПДВ також операції з ввезення товарів «спрощенцями» 1-3 груп (такі пільги не розповсюджується на товари з РФ, РБ та ТОТ).

Тепер реєстрація платником ПДВ для платників ЄП нової третьої групи на час воєнного стану призупиняється. Тобто для них призупиняються права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу ХХ ПКУ (в тому числі щодо формування податкового кредиту) на період використання нових особливостей оподаткування. Проте за всі товари, придбані з ПДВ до переходу на спрощену систему і використані під час перебування на спрощеній системі, після закінчення воєнного стану треба буде нарахувати ПДВ.

Також встановлено, що суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку нової третьої групи: з 01 квітня 2022 року – у разі подання заяви до 01 квітня 2022 року; з наступного робочого дня після подання такої заяви – у разі подання заяви починаючи з 01 квітня 2022 року.

Подовжено з трьох до шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні строк сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового (строк у три місяці було встановлено законом № 2120).

Мабуть, найприємніша для простих громадян зміна – це звільнення на період дії воєнного стану від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком, ввізним митом операцій з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту. Звичайно не варто забувати, що залишився пенсійний збір (3-5% вартості авто), плата за держреєстрацію в сервісному центрі МВС та оплата послуг митного брокера, якщо Ви до такого будете звертатись. Проте все одно сума додаткових витрат за ТЗ тепер стала на порядок менше.

Також на період воєнного стану звільняються від оподаткування ввізним митом всі товари, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України підприємствами для вільного обігу. Але під звільнення не підпадають спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння), тютюнові вироби, тютюн, промислові замінники тютюну, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, а також товари з РФ, РБ та ТОТ.

Крім цього, призупинено документальні перевірки дотримання вимог законодавства України з питань митної справи, у тому числі своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів (раніше було зупинено податкові перевірки).

Як бачимо, влада намагається максимально знизити податкове навантаження на громадян та «запустити» економічні процеси, вивести український бізнес з тіні. Будемо сподіватись й працювати над тим, щоб нововведення мали позитивний результат і допомогли пришвидшити перемогу й відродження України.

Маслов Богдан, юрист
Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»

Підписатись до Моніторинг