Обережно з використанням комерційного найменування та логотипу

Пам’ятаєте, кілька місяців тому ми попереджали Вас, що і в період воєнного стану слід вести господарську діяльність добросовісно, обережно вчиняти дії, які можуть трактуватись як порушення законодавства про захист економічної конкуренції та захист від недобросовісної конкуренції?

Рух, як то кажуть, пішов.

Антимонопольний комітет України відзвітував, що в цьому напрямку ведеться активна робота. Наразі суб’єкти господарювання найчастіше звертаються до АМКУ зі скаргами на копіювання зовнішнього оформлення їхньої продукції, неправомірне використання комерційної таємниці та поширення неправдивої інформації.

Так, одна із останніх справ про неправомірне використання у своїй господарській діяльності комерційного найменування («Пілот-Україна») та логотипу, які схожі на ті, що використовує заявник («Пілот»). При цьому основним видом діяльності обох компаній є діяльність туристичних операторів.

Компанії (ймовірному порушнику) загрожує штраф до 5% доходу (виручки) за попередній фінрік. Також доведеться припиняти його (правопорушення) вчинення. Виходить – ще й марно витрачені на маркетологів кошти та потреба у витрачанні нових. Та й якщо порушення не виявлять, компанія витратить багато часу та фінресурсів на листування з АМКУ. Зокрема, якщо останнє буде неналежним, то й за нього можна штраф отримати до 1% доходу (виручки).

Висновок: з’явилась ідея комерційного найменування чи логотипу? Клас! Лише погодьте її реалізацію з юристами. Бо ж якщо Ваше комерційне найменування збігається з «офіційною» назвою юрособи, а логотип – відтворює зображення зареєстрованої Вами ТМ, це ще не означає, що не знайдеться ознак правопорушення в площині специфічного конкурентного законодавства.

 

Наталія Брожко, Старший Партнер, адвокат