Запит від правоохоронців: реагувати чи чекати обшуку

Одним із напрямків роботи нашого Адвокатського обʼєднання є захист бізнесу, який, як показує практика, не втрачає своєї актуальності.

Так, в умовах воєнного стану намітилися тенденції з посилення тиску правоохоронних органів на український бізнес. Потрібно ясно для себе усвідомлювати, що далеко не завжди втручання правоохоронних органів в господарську діяльність є правомірним та повʼязаним із виконанням ними своїх обовʼязків. Це може бути замовлення конкурентів або банальне бажання керівництва правоохоронних органів підзаробити. Тому необхідно бути готовими до подібних викликів, які можуть постати перед Вами.

Одним із «дзвіночків», що Вами зацікавилися правоохоронні органи, є надходження запитів від правоохоронців на підставі ст. 93 КПК України, ст. 25 ЗУ «Про Службу безпеки України», ст. 7 ЗУ «Про контррозвідувальну діяльність», ст. 8 ЗУ «Про оперативно-розшукову діяльність», ст. 7 ЗУ «Про Державне бюро розслідувань» або ст. 17 ЗУ «Про Національне антикорупційне бюро України».

Так, відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 7 ЗУ «Про контррозвідувальну діяльність» органи, підрозділи та співробітники Служби безпеки України мають право витребовувати, збирати і вивчати, за наявності визначених законом підстав, документи та відомості, що характеризують діяльність підприємств, установ, організацій, а також спосіб життя окремих осіб, джерела і розміри їх доходів для попередження і припинення розвідувальних, терористичних та інших протиправних посягань на державну безпеку України.

Такі запити в будь-якому випадку не можна залишати без уваги і не відноситися до них так: «а може пронесе».

Хоча надання відповіді на запит правоохоронців можна назвати добровільним, рекомендуємо на нього обовʼязково відреагувати.

У кожному конкретному випадку варто уважно оцінити ризики та переваги різних варіантів відповіді на нього і обрати найкращий, зваживши всі «нюанси» надання/ненадання відповіді та можливі наслідки.

Одним із негативних наслідків ігнорування такого запиту є раптові обшуки з вилученням компʼютерної техніки, документації тощо, так як результат – фактична зупинка роботи фірми.

Якщо у Вас зʼявилися подібні «дзвіночки» невідкладно зверніться до адвоката за правовою допомогою, який не тільки допоможе правильно відповісти на запит правоохоронного органу, але й проаналізує всі можливі ризики та підготує Вашу фірму до подальших кроків правоохоронців.

Ми працюємо, доступні для консультування та раді будемо Вам допомогти. Варіанти зв’язку з нами Ви маєте.

Слава Україні!

Сергій Кишкань, Старший Партнер, адвокат

Підписатись на Моніторинг