Як чоловіку-волонтеру призовного віку виїхати за кордон

Питання:

Доброго дня! Громадська організація відкрилася у серпні 2022 року. Зараз в більшій мірі допомагає ЗСУ і малозабезпеченим громадянам. Наразі виникло питання реєстрації в Шлях для виїзду за кордон (придбання гуманітарної допомоги і те, що не відноситься до гуманітарної допомоги). Підкажіть, будь ласка, процедуру реєстрації і оформлення волонтера для виїзду (придбання в більшій мірі для ЗСУ різних товарів). Що потрібно волонтеру для виїзду, які мати документи?

Відповідь:

Згідно зі ст. 7 Закону України «Про волонтерську діяльність», волонтер – фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги.

Система «Шлях» – це електрона система, яка містить відомості про чоловіків від 18 до 60 років, яким, за загальним правилом, заборонено перетинати кордон під час дії воєнного стану, однак, при здійсненні перевезення гуманітарної допомоги чи медичних вантажів, вони мають право на перетин кордону.

Гуманітарна допомога – цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами із гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту. Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог статті 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Питання перетину волонтерами та водіями кордону України регулюється Постановою Кабінету Міністрів України №615 від 20.05.2022, яка вносить зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України та до Постанови «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану»

Для того, щоб була можливість бути зареєстрованим в системі «Шлях», необхідною умовою є наявність необхідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, які будуть міститись у листах від відповідних органів, підприємств, установ, організацій, військових органів, отримувачів даної гуманітарної допомоги.

Для реєстрації необхідно звернутись до Міністерства інфраструктури або до обласної військової адміністрації із відповідною заявою (листом). Таке звернення можливе безпосередньо до відповідного органу або за допомогою надсилання на електронну адресу. Мінінфраструктури або обласні, Київська міська військові адміністрації надсилають до Адміністрації Держприкордонслужби рішення про виїзд за межі України осіб для врахування під час їх виїзду за межі України.

Органи, підприємства, установи, організації, заклади, які можуть надавати листи щодо необхідної гуманітарної допомоги:

  • військові, правоохоронні органи;
  • військові адміністрації;
  • медичні заклади;
  • відправники чи отримувачі гуманітарної допомоги

Отримувачі гуманітарної допомоги – такі юридичні особи, яких зареєстровано в установленому Кабінетом Міністрів України порядку в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги:

  • підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, а також підприємства, установи та організації, що утримуються за рахунок бюджетів, уповноважені ними державні установи та органи місцевого самоврядування;
  • благодійні організації, створені у порядку, визначеномуЗаконом України “Про благодійну діяльність та благодійні організації”;
  • громадські організації осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, Товариство Червоного Хреста України та його обласні організації, творчі спілки, а також громадські організації, створені для здійснення передбаченої їх статутними документами екологічної, оздоровчої, аматорської, спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності;
  • релігійні організації, зареєстровані у порядку, передбаченомуЗаконом України “Про свободу совісті та релігійні організації”;
  • реабілітаційні установи для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають відповідну ліцензію на здійснення реабілітаційних послуг, незалежно від відомчого підпорядкування, типу і форм власності;

При складанні пропозицій у зверненні щодо виїзду волонтера за межі України варто отримати згоду на обробку персональних даних від волонтера.

За результатами опрацювання звернень відповідна обласна державна адміністрація приймає рішення про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення гуманітарних вантажів, вносить відомості до інформаційної системи «Шлях», адміністратором якої є Укртрансбезпека, а також надсилає лист до Державної прикордонної служби України.

Державна прикордонна служба України приймає рішення щодо пропуску водія за межі державного кордону України на підставі витягу з розпорядження відповідної обласної військової адміністрації про надання дозволу на виїзд (у паперовому або електронному вигляді) та наявності відповідних відомостей в інформаційній системі «Шлях», адміністратором якої є Укртрансбезпека.

Рішення про виїзд за межі України волонтера дає можливість безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів з дня перетину державного кордону.

Слід зазначити, що ніякої адміністративної чи кримінальної відповідальності за перевищення вказаного строку не передбачено законодавцем, однак у разі перевищення строків перебування осіб за кордоном та/або зміни мети виїзду за кордон, що встановлені цим пунктом, Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом семи робочих днів з моменту встановлення фактів зазначених порушень.

У разі непідтвердження мети поїздки уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють особам у перетинанні державного кордону в порядку, визначеному частиною першою статті 14 Закону України «Про прикордонний контроль».

Для того, щоб в подальшому не було проблем з повторним перетином кордону, волонтеру бажано надати підтверджуючі документи про перевезення гуманітарної допомоги. Підтверджуючими документами можуть бути декларація або лист-звернення від військової частини. 

Отже, волонтеру для перетину державного кордону необхідно:

  • відповідне рішення обласної військової адміністрації або Міністерства інфраструктури, які оформлені у вигляді наказу або розпорядження про виїзд за межі України;
  • наявність інформації про нього в інформаційній системі «Шлях» Укртрансбезпеки;
  • виконання правил перетину державного кордону України.

Анастасія ПОЛЄЖАЄВА,

юристка