Чи мають право контролюючі органи вимагати обов’язкове нарахування мінімальної заробітної плати та утримання з її розміру ПДФО?

Як Ви гадаєте, якою має бути відповідь на запитання: «Чи мають право контролюючі органи вимагати обов’язкове нарахування мінімальної заробітної плати та утримання з її розміру ПДФО?»? Мабуть такою: «мають право вимагати обов’язкове нарахування МЗП», або ж такою: «не мають права вимагати обов’язкове нарахування МЗП».

​Та податківці з Чернівців на це запитання відповіли так: «Враховуючи те, що мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання, то контролюючі органи мають право здійснювати контроль за її нарахуванням, утриманням з її розміру податку на доходи фізичних осіб».

​Але ж питання не в тому, чи мають вони право контролювати нарахування МЗП та утримання з неї ПДФО, а в тому, чи мають вони право вимагати таке нарахування, коли роботодавець з якихось причин її не нараховував.

​Ну проконтролювали, ну встановили, що не нараховувалася МЗП… Що тоді з ПДФО?

​Причини не нарахування зарплати можуть бути різними. Наприклад, якщо робоче місце ще не створене, а роботодавець вже прагне «закріпити» за собою працівника. То чи може він укласти трудовий договір скажімо 1 січня із застереженням про те, що працівник приступає до виконання трудових обов’язків з 1 лютого?

​Бувають й такі випадки, коли працівник потребує часу, щоб владнати свої справи до переїзду в інше місто, де він працюватиме. А для впевненості йому потрібно мати трудовий договір.

​Та найбанальніше, бувають відпустки без збереження заробітної плати. Так звані відпустки «за власний рахунок». У такому разі трудові відносини є, а зарплати немає.

​Навіть Верховний Суд якось дійшов такої думки: «відповідно до ч. 1 ст. 94 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникові за виконану роботу, а не за факт перебування у трудових відносинах» (постанова від 27.12.2019 у справі № 408/3425/17-ц).

І в рештірешт, «здійснювати контроль за її нарахуванням, утриманням з її розміру податку на доходи фізичних осіб» не означає, що роботодавець, зобов’язаний утримувати ПДФО із зарплати, яку він не нараховує і не виплачує. ​Адже у цьому випадку відсутній об’єкт (МЗП), частину якого треба віддати державі.

Олександр ЄФІМОВ,

Старший Партнер Адвокатського об’єднання

«Адвокатська фірма «Єфімов та Партнери»