Благодійна допомога під час війни: податкові аспекти

           Вітаємо Вас!

           З дня початку війни багато хто із нас змінив чи скоригував основний профіль своєї діяльності, стараючись бути “корисним” Державі, суспільству, найближчим оточуючим.

Наші підприємства, окрім підтримки власних працівників, у більшості своїй, почали займатися наданням допомоги армії й усім, хто такої допомоги потребував і просив про неї.

І вже так сталося, що війна-війною, але кожна дія/операція підприємства має результат у вигляді  появи відповідних податкових наслідків, навіть за умови, що такі дії направлені виключно на благодійність…

Хотіли б трішки відкрити завісу та поділитися невеличким “гайдом” по основних особливостях надання благодійної допомоги.

Так, відповідно до пп. 197.1.15 п. 197.1 ст. 197 Податкового кодексу України звільняються від оподаткування ПДВ, зокрема, операції з надання благодійної допомоги, зокрема:

  • безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства;
  • надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

При цьому, під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації, а у разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

Окрім цього, слід врахувати, що відповідно до п. 321 розділу XX ПК України тимчасово, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, не вважаються використаними платником податку в неоподатковуваних податком на додану вартість операціях або операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, товари, зокрема придбані в оподатковуваних податком на додану вартість операціях та передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України у період дії воєнного, надзвичайного стану.

Разом із тим, слід пам’ятати, що благодійна допомога може надаватися у вигляді товарів, робіт, послуг, призначених для використання юридичними особами – її набувачами з метою провадження діяльності за цілями, передбаченими статтею 3 Закону України “Про благодійну діяльність та благодійні організації”.

Відповідно ж до ст. 3 вказаного вище закону сферами благодійності, зокрема, є:

  • охорона здоров’я;
  • соціальний захист, соціальне забезпечення, соціальні послуги і подолання бідності;
  • права людини і громадянина та основоположні свободи;
  • сприяння обороноздатності та мобілізаційній готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного стану.

Слід пам’ятати, що після отримання від благодійника пропозиції щодо надання благодійної допомоги у вигляді товарів, її видів, розмірів тощо юридична особа – набувач благодійної допомоги:

  • визначає з урахуванням рекомендацій відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування коло осіб, яким вона надаватиметься;
  • повідомляє благодійника про намір прийняти запропоновану благодійну допомогу.

Що ж стосується документів, які підтверджують надання саме “благодійної допомоги”, то конкретного переліку таких документів не має. Такими документами, зокрема, можуть бути:

  • документи, які свідчать про перерахування коштів (банківські виписки, платіжні доручення, тощо);
  • акти приймання-передачі, тощо;
  • договори;
  • лист-підтвердження від обдарованої організації про згоду прийняти кошти (товари, роботи, послуги); наказ керівника підприємства про надання благодійної допомоги;
  • витяг із реєстру неприбуткових установ та організацій;
  • інші докази (листи, переписки, фото/відео, протоколи проведення засідань, тощо).

Слід також зауважити, що відповідно до пп. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПК України фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується, зокрема, на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону, та неприбуткових організацій, до яких застосовуються положення підпункту 140.5.14 цього пункту), у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Відповідно ж до пп. 69.6 підрозділу 10 розділу ХХ ПК України коригування, встановлені пп. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПК України, не проводяться щодо сум коштів або вартості спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів та медичних виробів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення, а також інших товарів, виконаних робіт, наданих послуг за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, які добровільно перераховані (передані) (надалі – “Список”):

  • Збройним Силам України;
  • Національній гвардії України;
  • Службі безпеки України;
  • Службі зовнішньої розвідки України;
  • Державній прикордонній службі України;
  • Міністерству внутрішніх справ України;
  • Управлінню державної охорони України;
  • Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України;
  • іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави та наданої гуманітарної допомоги з дотриманням вимог законодавства України про гуманітарну допомогу у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
  • на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій;
  • сум коштів, перерахованих на спеціальні рахунки, відкриті Національним банком України для збору коштів.

Згідно з п. 140.5.10 п. 140.5 ст. 140 ПК України фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується також на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб), платникам податку, які є пов’язаними особами (у разі якщо отримувачем фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) задекларовано від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано таку безповоротну фінансову допомогу (безоплатно надані товари, роботи, послуги), за умови що така допомога була врахована у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу XX “Перехідні положення” цього Кодексу, крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення підпункту 140.5.9 цього пункту.

Таким чином, при наданні благодійної допомоги слід враховувати та пам’ятати таке:

  1. Сума зроблених Вами благодійних внесків (пожертв) є витратами.
  2. Звільняються від оподаткування ПДВ постачання товарів/послуг зареєстрованим у встановленому законодавством порядку благодійним організаціям та внесеним до реєстру неприбуткових організацій.
  3. Не вважаються використаними платником податку в неоподатковуваних податком на додану вартість операціях або операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, товари придбані в оподатковуваних податком на додану вартість операціях та передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України у період дії воєнного, надзвичайного стану. Отже, не треба рахувати частку податкового кредиту.
  4. Різниці, передбачені пп. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 ПК України, виникають у випадку якщо отримувачем коштів є неприбуткові організації, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Не виникають, якщо безпосередніми отримувачами коштів є установи та організації зі Списку (пп. 69.6 підрозділу 10 розділу ХХ ПК України), при цьому, якщо сума пожертвування не перевищує 4% оподатковуваного прибутку минулого року, жодного коригування робити не потрібно, тобто пожертвування в повній сумі зменшує базу оподаткування благодійника за бухгалтерськими правилами. Якщо ж сума допомоги «перевалила» за 4% –  на суму перевищення слід збільшити фінансовий результат до оподаткування.
  5. Різниці, передбачені пп. 140.5.10 п. 140.5 ст. 140 ПК України, виникають у випадку якщо отримувачем коштів є не платники податку на прибуток та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу XX “Перехідні положення” ПК України.
  1. Жодної різниці не виникає при наданні безповоротної фінансової допомоги платникам податку на прибуток на загальних підставах (для прикладу оплата послуг перевізнику гуманітарної допомоги).

 

І пам’ятаймо — все буде УКРАЇНА!!!

 

 Владислав Головатюк,

адвокат

Підписатись на Моніторинг

 

 

 

 

 

 

 

2 коментарі до "Благодійна допомога під час війни: податкові аспекти"

  1. Питання з ЗІР ДФС
    2022В
    Чи включаються до фінансового результату до оподаткування у складі витрат суми
    коштів та товарів, перерахованих (переданих) платниками податків Збройним силам
    України та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення оборони держави?
    Відповідь : коригування фінансового результату до оподаткування на суму
    вищезазначених коштів та товарів, перерахованих (переданих) платниками податків
    Збройним силам України та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення
    оборони держави та наданої гуманітарної допомоги з дотриманням вимог законодавства
    України про гуманітарну допомогу у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації
    проти України, не здійснюється, тобто такі суми включаються до фінансового результату
    до оподаткування у складі витрат без обмежень.

  2. ЗІР ДФС
    Питання
    2022В Чи включаються до фінансового результату до оподаткування у складі витрат суми
    коштів та товарів, перерахованих (переданих) платниками податків Збройним силам
    України та іншим військовим формуванням для потреб забезпечення оборони держави?
    Коротка:
    Так, включаються без обмежень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *