Держслужбовці негайно мають повернутись до роботи?

Вітаю!

Ще ковід нам показав, що трудові відносини в майбутньому не будуть, як раніше. Роботодавці отримали змогу організовувати роботу (в тому числі дистанційно) з меншим фінансовим навантаженням у кризових ситуаціях. І війна цю тенденцію продовжує. Хтось працює з укриттів, хтось за межами України.

От тільки з категорією держслужбовців, як завжди, не все так просто і зрозуміло.

Почнемо з постанови КМУ від 12 квітня 2022 року № 440 «Деякі питання організації роботи державних службовців та працівників державних органів у період воєнного стану» (далі – Постанова), яка стосується державних службовців та працівників державного органу.

Постанова:

  • Надає право керівнику держоргану запроваджувати дистанційну роботу, якщо є така можливість;
  • Допускає роботу цих категорій за межами України лише у разі службового відрядження;
  • У разі перебування цих категорій у робочий час поза межами робочого місця без рішення про дистанційну роботу або за межами України без оформлення відрядження, до цих категорій працівників може бути застосоване дисциплінарне стягнення (зауваження, догана, попередження про неповну службову відповідальність, звільнення).

У звʼязку з цим почастішали випадки, коли керівництво наполегливо «просить» працівників або негайно повернутись до роботи, або писати заяву на звільнення. 

Що можна порадити держслужбовцям та працівникам держорганів, які з тих чи інших причин не готові повернутись до роботи негайно, однак планують за безпечних умов у майбутньому продовжити працювати на посаді?

По-перше, не варто писати заяву на звільнення. Оскільки тоді майже неможливо буде оскаржити своє звільнення. Бо ж працівник сам виявив бажання припинити трудові відносини.

По-друге, фіксуйте зміст будь-якого спілкування із керівництвом. Результати такої фіксації можуть бути потім використані як докази у суді у разі оскарження звільнення, стягнення середнього заробітку під час вимушеного прогулу або оскарження іншого стягнення.

По-третє, оскільки наразі поки невідомо, яким шляхом піде судова практика, не поспішайте буквально тлумачити новоприйняті нормативно-правові акти і діяти самостійно. Бо тоді адвокату (юристу) буде складніше виправляти Ваші помилки.

Тож, якщо маєте можливість, повертайтесь до праці. Бо судові розгляди щодо застосованих стягнень можуть тривати роками. Якщо ж ні – залишайтесь в безпеці і довірте нам захист Ваших прав.

Р.S. вітаємо християн східного обряду з Великоднем! Миру всім нам. Христос Воскрес!

Наталія Брожко, Парнер, адвокат

Підписатись на Моніторинг